L-kuld uge for uge

 

 

DK Lindvig

 

 

 

Norske Skovkatte

Norwegian forest cats

Uge 4

 

I denne her uge er killingerne blevet helt dus med "den store verden" i kravlegården. De løber lystigt rundt og leger med hinanden, øver små "angreb" på hinanden og udforsker alle de nye ting, jeg har sat ind til dem. Når vi kommer ind til dem, kommer de straks hen til og og vil nusses.

 

De er blevet introduceret til killingetørkost. Som jeg skrev i uge 3, så smager killingetørkost godt. Så godt at vores voksne katte gerne hopper ind til killingerne for at stjæle deres foder. Vi har derfor sat en plastikkasse ind, hvori deres tørkost står. Vi har lavet et hul i kassen, så kun killingerne kan komme igennem. Den ser sådan her ud:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er boret masser af hullet i låget, så der er fin luftcirkulation derinde

 

Når de begynder at spise tørkost, så har de også behov for ekstra væske. Der er derfor sat en lille skål ind med vand. Vandet skiftes mange gange dagligt, for de har endnu ikke helt forstået, at man ikke skal gå op i det med poterne.

 

De har også fået sat en kattebakke ind i kravlegården. Killinger er meget renlige. Deres instinkt gør, at de automatisk søger et sted, hvor de kan grave og dække til, når de skal besørge stort eller småt. Da de samtidig er meget nysgerrige og smager på alt, så er kattebakken fyldt med havregryn. Hvis de skulle spise noget af det, så sker der ikke noget ved det. Når de stopper med at smage på alt, så kommer der kattegrus eller krystaller i kattebakken. Endnu bruges den også til at lege i som I kan se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle de nye ting er spændende for killingerne. Når de er færdige med at udforske dem for en stund, så er den bedste plads nu alligevel hos mor. Felina sørger for at killingerne er fine og rene i alle ender og kanter ... og så åbner mælkebaren.

 

 

 

 

 

Uge 3

 

Der er allerede gået 3 uger siden killingerne blev født.

De vokser med lynest hast og har øget deres fødselsvægte med ca. 275%. Det er alligevel noget på så kort tid.

Som nyfødte kunne de hverken høre, se eller gå, men kun møve sig frem og finde deres mors dievorter via deres lugtesant. Nu er de oppe benene og piler rundt. De kan både høre og se og kommer med de sødeste små iwww, når jeg kommer ind til dem. De kender mig, mine lyde og mine dufte.

 

 

Kravlegården er sat op, og de nyder at kunne løbe rundt og lege. Linus var den første til at komme ud af fødekassen. Han blev snart fulgt af Leah og de to havde en lille fest, da de fandt ud af, at de kunne bevæge sig rundt. Et par dage senere kom også Luigi ud af fødekassen, mens Levi endnu syntes, at den store verden var lidt "farlig". Han minder meget om sin far, der også syntes den store verden skulle ses lidt mere an fra fødekassens trygge base, inden hans nysgerrighed tog over. Nu piler alle 4 rundt og leger dels med hinanden, men også på egne poter. De har nemlig opdaget at de har poter - og ligger og bider i dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ligger en træt Leah og bider i sin ene pote

 

 

3 ugers alderen er også den tid, hvor jeg introducerer dem til fastere føde. De har fået Creme Fraiche med torskerogn og Creme Fraiche med fiskepostej. Linus, der ikke har tid til at ligge og die hos sin mor, synes det var skønt at få fast føde. Han var som en lille støvsuger og havde sit lille hoved helt ned i skålen. Bagefter så han sådan her ud ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... og ja det krævede nogle vådservietter at få ham gjort ren igen.

 

Den grundlæggende socialisering sker, når killinger er 2-7 uger (3-8 uger iflg. nogle kilder). Det er her de lærer nogle basale færdigheder i forhold til at interagere med deres omgivelser. De begynder at lege med hinanden og bliver nysgerrige på livet udenfor fødekassen. Det er i denne periode, vi begynder at vænne dem til at blive håndteret, men også vænner dem til de lyde der nu engang er i et helt almindelig hjem.

 

Når de begynder at komme ud af fødekassen, sætter vi en kravlegård op rundt om den. På den måde kan killingerne udforske den store verden, men stadig være i trygge omgivelser. Vores del af socialiseringen består af at håndtere killingeren flere gange dagligt. Hvad vil det sige "at håndtere"? Hos os betyder det, at killingerne langsomt vænnes til at blive taget op, at blive nusset, at få tjekket/blive rørt ved deres ører, poter, kløer og at få redt deres pels. Det er nogle små hyggestunder som både killingerne og vi nyder rigtig meget. Pt. er killingerne 3 uger, og de kommer allerede løbende mod os, når de hører vi kommer ind til dem. De kalder med de sødeste små iww, iww og venter på, at vi kommer ind til dem i kravlegården.

 

Killingerne vænnes også til forskellige lyde. Hver morgen står jeg fx. og føntørrer mit hår lige ved siden af kravlegården. De er allerede så vant til lyden af føntørren, at de dårligt reagerer, når jeg tænder den. Lyden af støvsugeren er de også dus med, for der bliver støvsuget hver dag i hele huset.

Killingerne hører musik hver dag. Der er sat en radio op med en timer på, og de hører musik af en times varighed x 4 dagligt.

 

Som endnu et led i socialiceringen har vores andre katte nu mulighed for at komme på visit i killingeværelset. Indtil videre er det "overvåget" besøg, for der er meget forskel på deres hensigter med at komme på besøg. Nogle af vores hunkatte er meget interesseret i killingerne. De vil gerne helt tæt på, og vasker også gerne forsigt lidt på killingerne, hvilket mor Felina er helt tryg ved. Andre er meget nysgerrige, men vil helst betragte de små på behørig afstand. Så er der den sidste kategori, som KUN kommer på besøg for at snige sig ind og spise noget af mormis' lækre foder. Den går altså ikke, så de bliver pænt sendt ud af kravlegården igen (eller vi flytter maden væk for en stund).

 

Som I kan læse er det en herlig tid, hvor der sker meget, og hvor hver killing langsomt begynder at vise sin personlighed.

Fødslen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så smuk - og så klar til at føde.

 

Det var fredag d. 15. juni 2018 og Felina var på dag 65.

Jeg havde fridag, og håbede at dette ville blive dagen, hvor killingerne kommer til verden. Felina var i vores soveværelse, og jeg tilbragte det meste af dagen hos hende. Kl. 15 begyndte hun at miave og gik hen i fødekassen. Som I kan se på billedet, havde hun et meget fokuseret blik; et godt tegn på, at fødslen var ved at nærme sig. Den var dog ikke tættere på, end at hun gik til og fra fødekassen og endda havde overskud til at ville ned i have. Her lå hun på terrassen og nød det dejlige vejr i ½ times tid, inden hun igen søgte mod døren til vores 1. sal og soveværelset.

 

Omkring kl. 22 blev den første killing født og 00.30 kom den sidste killinger til verden. Det blev til 4 dejlige og livskraftige killinger.

3 hankillinger og 1 hunkilling. Alle med fine fødselsvægte.

I løbet af kort tid var alle 4 igang med at die hos Felina, og roen sænkede sig over den lille nye familie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er killingerne 1 døgn gamle

Copyright © DK Lindvig

All rights reserved